Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2010 16:31 - Почивка в Турция - Домът на Дева Мария и Храмът на Артемида край Ефес
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 41097 Коментари: 7 Гласове:
15

Последна промяна: 19.10.2010 17:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Почивка в Турция - Домът на Дева Мария и Храмът на Артемида край Ефес
Днес ще продължа с разходката из античния град Ефес и по-конкретно с едно от Светите места на християнството - Домът на Дева Мария.
След като напуснахме мраморните останки на Ефес, се отправихме по серпентините на тесен, но отлично поддържан път високо в планината Bulbuldagy към мястото, където според преданието е живяла Дева Мария. Минаваме покрай голяма статуя на Богородица, намираща се непосредствено покрай пътя. На височина около 500 м над морското ниво е самата Къща.

image
Ето накратко историята на тази Светиня.
Домът на Дева Мария (на турски: Meryemana или Meryem Ana Evi) е християнски и (забележете) мюсюлмански храм намиращ се в планината Koressos (на турски: Bulbuldag - в превод - Планината на славеите) в близост до античния град Ефес, в днешна Турция, на 7 км от селището Селчук.

image
Много съвременни историци и богослови приемат с голяма доза достоверност, че Дева Мария (майката на Исус Христос), е била отведена в тази каменна къща от Свети Йоан Богослов и живее там докрая на живота си. Докато това твърдение почти не се подлага на съмнение, има един друг момент, за който упорито се спори. "Къде е гробът на Богородица?". За това място спорят Йерусалим и Ефес. Според мнозина, гробът на Дева Мария е именно тук в планината Koressos, над град Ефес, в противовес на твърденията на Йерусалим, че Дева Мария е починала и погребана в близост до "Божи гроб". Кой е прав все още не е ясно, но логически погледнато, щом Мария е живяла в тази къща до края на дните си, то естествено е да е погребана в близките околности. В онези времена не е имало днешните комуникации и пренасянето на мощите на Мария от Ефес в Ерусалим е малко вероятно.
Но нека да се спра първо на това:
Как е открита тази къща и защо се счита, че Мария е живяла точно тук?
Съвременната история за Къщата на Дева Мария е нещо наистина необичайно. Тя е "открита" още през 1812 от една германска монахиня, сестра Ан Катрин Емерих (1774-1824), която никога не е пътувала извън дома си. Сестра Емерих, прикована на легло в инвалидност, една сутрин се събужда в транс и видения. Вижда как Дева Мария и апостол Йоан пътуват от Ерусалим за Ефес. Тя описва къщата на Мария в най-големи детайли, публикувани подробно в книгата на един писател на име Клеменс Брентано, който е бил край леглото на Емерих в този момент. Емерих, описва правоъгълна каменна къща, която Свети Йоан построил за Мария. В къщата има камина, абсида и полукръгла стена наоколо. В стаята до абсидата била спалнята на Мария. Вътре в спалнята имало чучур на извор, от който течала "лечебна" вода. Германската монахиня казва също, че Дева Мария е починала на 64 години и е погребана в пещера близо до дома си. Когато скоро след това в пещерата е открит ковчег, вътре в него не са намерили нищо. Къде са мощите на Богородица, днес никой не знае? Няколко века по-късно, къщата е превърната в параклис с Аязмо.
Години след тези видения на Емерих, френският свещеник абат Julien Gouyet от Париж прочита записките на Клеменс Брентано и предприема пътуване към откритите развалини на град Ефес за да намери къщата на Девата. На 18 октомври 1881 той открива малка каменна постройка в планината Koressos с изглед към Егейско море и руините на древния град Ефес в Турция. Упорито вярвайки, че това е именно къщата, където Дева Мария изживява последните години от живота си на земята, той изпраща писма до епископите на Париж и Рим, но не получава никакъв отговор от тях.
Десет години по-късно обаче на 27 юни 1891, двама мисионери от Смирна (днешен Измир) преоткриват сградата отново, използвайки същия източник цитиран по-горе. Те с изненада намират повредена статуя на Дева Мария и порутена постройка от четири стени, без покрив, която от много години е почитана от жителите на далечно планинско село като свещено място. Хората живеещи в това село били мюсюлмани, но всяка година на 15 август идвали тук на поклонение. Те наричали това място Panaya Kapulu - "Параклис на Пресвета Майка". Те вярвали, че тук е починала Божията майка. Интересно е да се отбележи, че мюсюлманите също вярват в непорочното зачатие на Мария като майка на Исус и почитат Богородица като своя светица.
Това съвпадение вече твърдо укрепва вярата, че това наистина е домът, където е живяла на старини Дева Мария.
Това откритие разгорещило спорът, датиращ от 12 век, за това къде е мястото на Успение Богородично - в Ефес или в Ерусалим.
Намерените останки от постройката се датират от археолозите около 6-ти или 7-ми век. По-късно обаче се уточнява, че основите на същата постройка са още от 1-ви век, което още повече потвърждава тезата, че това е къща от времето, когато е живяла Мария. Днешната постройка е реставрирана през 1950 година, като основите датиращи от 1-ви век са отделени от горната част с плътна червена линия.
Много богослови изразили съмнение относно твърдението, че тук наистина е живяла Дева Мария, но поддръжниците на тази теза се базират върху следните две основни точки:
1. В Ефес се намират гробницата на апостол Свети Йоан Богослов и базиликата "Свети Йоан". Според новия завет Исус Христос, преди да умре на кръста, възложенил на Свети Йоан да се грижи за майка му (Йоан 19:26-27). Смята се, че след разпъването на Исус, Свети Йоан напуска Ерусалим и се заселва в Ефес, за да подкрепи привържениците на християнството, тъй като Ефес е бил един от най-големите и най-безопасните нехристиянски градове за времето си (столица на област Мала Азия от Римската империя). След пристигането си тук той построява малка къща високо в планината за да бъде Мария извън големия град, и да я предпази от поклонниците на Артемида в региона.
2. Присъствието на Църква на Богородица в самия Ефес, говори още за това, че тя е първата базилика в света, посветена на Дева Мария. А в ранните векове на християнството, местата за поклонение са посвещавани само на лица, които са живели и починали в даден район.
Римокатолическата църква никога не се е произнасяла относно автентичността на къщата, поради липса на научно приемливи доказателства. Тя обаче се води от благословията на първото поклонение направено тук през 1896 от папа Лъв XIII. Това е и причината тя да има много положително отношение към обекта. През 1951 г Папа Пий XII, съгласно определението на Догмата за Успение Богородично, приета през 1950 г. възстановява къщата със статут на "Свето място", една привилегия която се утвърждава за постоянно и от папа Йоан XXIII. Това място е почитано и от мюсюлманите и от християните (най-вече католиците), и поклонници от цял свят идват тук за да пият вода от извора край Къщата, който се смята, че има лечебни свойства. А на 15 август в чест на Успение на Пресвета Богородица тук всяка година се провеждат богослужебни церемонии от висши църковни служители на Ватикана.
Папа Павел VI посещава Дома на Дева Мария тук на 26 юли 1967 г. и "неофициално" потвърждава автентичността му. Папа Йоан Павел II също посещава това място на 30 ноември 1979 година. И Папа Бенедикт XVI посети този храм на 29 ноември 2006 г. по време на четиридневната му пасторална екскурзия в Турция.
Днес в храма служи католически свещеник, които провежда служба всеки ден. Има и две монахини, отдаващи се на Божествена служба ежедневно.

image
Малката Т-образна каменна сграда се състои от спалня в дясно и кухня в ляво. Интериорът включва прост и аскетичен олтар с изображения на Богородица и свещи.

image
Всеки поклонник трябва да запали две свещи вън от къщата, едната за щастието на живите и другата за почит към починалите.

image
Изворът, който тече пред Къщата на Дева Мария се смята, че има лечебни свойства, и извършва много чудеса, които са докладвани от оздравели хора. Вътре в къщата има патерици и бастуни за които се казва, че са "забравени" от тези, които са били излекувани от този свещен извор. Мястото е достъпно за инвалидни колички.

image
image
Когато си наливате вода от лечебния извор, трябва да знаете, че има 4 чучура. Първите три са за три различни болежки и водата им не трябва да се смесва. С други думи, трябва да имате по едно съдче за всеки чучур. Четвъртият е за общо здраве и от него можете да си налеете в отделна бутилка.

image
image
image
До изворът с чучурите има и стена на пожеланията. Тук всеки поклонник може да остави някакъв знак и да си пожелае някакво желание, което според преданието, трябва да се сбъдне до 40 дни.

image
Обикновено хората тук завързват кърпички или салфетки с написани желания. Но това което си пожелавате, не трябва да се споделя с никого, иначе то няма да се сбъдне.
Вижте видеоклипа който прилагам по-долу


Преди да влезете в къщата, където е забранено да се снима, се минава по красива алея с беседки и места за отдих.

image
Тук се извършва и тайнството "Кръщене". А на малка полянка е запазен голям "кръщелен кутел" за масово покръстване.

image
Кръщелния кутел за масово покръстване

Накрая от специалните магазинчета за сувенири, може да си купите и осветени икони на Света Богородица и много други църковни предмети.
Възхитен съм от чистотата, която се поддържа на това Свято място, което както вече казах се посещава от много туристи-поклонници християни, а така също и от мюсюлмани.

Продължаваме пътя си към още едно интересно място, където всъщност няма нищо интересно, но в исторически план това е мястото където се е намирало едно от Седемте чудеса на древността - Храмът на Артемида край Ефес

Днес от този храм не е останало нищо, освен една възстановена колона и няколко разхвърляни наоколо каменни останки. Мястото наоколо е блатисто и неприветливо. А преди тук се е извисявал величествения храм на Артемида. Според историческите хроники Храмът е бил внушително за времето си съоръжение, поради което е включен към Чудесата на древния свят. По-долу помествам няколко снимки на останките от храма, а така също и умален макет на истинския храм, който е изложен в Парка "Миниатюрк" в Истанбул. Храмът е възстановен по описания от автентични исторически източници.

image
Останки от Храма на Артемида
image
В околностите на тези останки се намира отбранителна крепост и стара джамия.


image
На горната снимка виждате останките на Базиликата "Свети Йоан Богослов", където е погребан апостолът и автор на Апокалипсисът


image
Възстановен умален модел на Храма на Артемида в Парка Миниатюрк в Истанбул

Който желае да научи повече за Храмът на Артемида може за надникне тук.
Преди да се завърнем в Кушадасъ, направихме още една спирка. Посетихме един магазин за кожени облекла край Селчук, където ни показаха истинско "Модно ревю". Вижте ревюто на клипа по-долу!


Тези извънредни спирки са нещо обичайно за туристическите агенции в Турция, (а и не само там). Всяка такава агенция сключва рекламен договор с някоя фирма на изделия, характерни за този регион и води всичките си туристи там, уж с желанието да ги запознае с постиженията на Турция в тази насока. Но истинската причина е в това, че фирмата, която се посещава, има изгодата да пласира своята продукция на огромния туристически поток, а от там пък и туристическата агенция да получи свой дивидент като процент от продадените стоки. Обикновено се казва, че стоките тук са по-евтини отколкото на пазара, но това в повечето случаи е заблуждение към наивните западни туристи. Българите обаче трудно се хващат на тази въдица и чрез упорит пазарлък успяват да свалят цената до стойност, която е реална.

image
Кожено яке от магазина "Melissa" за съпругата ми

image
И за нашата семейна приятелка

Толкова за днес
В следващия постинг ще ви разкажа за още една забележителност на Турция - Прочутия природен феномен Памуккале и един друг античен град около тази забележителност - Хиераполис, което в превод означава - Свещен град. Ще отидем и до един термален извор с прочути кални бани в околностите на Памуккале, а така също и със задължителната рекламна спирка в магазин за полускъпоценни камъни Оникс. За подобен такъв магазин ви разказах в пътеписите си за Кападокия.

Очаквайте продълженията


Тагове:   къща,   Мария,   край,   кожени дрехи,


Гласувай:
15



1. cornflower - Похвално,
19.10.2010 17:47
че светото място е съхранено от турците.
Бог е един!
Езическата стена с парцалките обаче, внася недоразумение...
Благодаря за хубавия постинг!
цитирай
2. hristo27 - Естествено, че очаквам продълж...
20.10.2010 09:50
Естествено, че очаквам продължението.
А дотогава ще разглеждам отново интересния постинг!
цитирай
3. cindy - Да, прав си, съвпадат ни дестинациите :)
25.10.2010 11:27
Но с тази разлика, че когато си пускал поста, аз тогава съм била там. Много хубав пост, трябваше да го пуснеш преди да замина, ама ти откъде да знаеш :))
цитирай
4. анонимен - Браво от Тони
25.10.2010 20:57
Много увлекателно!
цитирай
5. monaliza121 - Чудесен постинг!
26.10.2010 10:07
Разказваш увлекателно и даваш добра информация.
Очаквам продължението за Памуккале:))
цитирай
6. ckarlet - Твоите разходки са невероятно х...
03.11.2010 15:50
Твоите разходки са невероятно хубави!
Разгледах с голямо удоволствие.
Поздрави!
цитирай
7. анонимен - Похвално!
08.11.2010 11:16
Благодарност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3331924
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031