Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2012 12:22 - Йога практики за развиване на паметта
Автор: mlively Категория: Новини   
Прочетен: 4355 Коментари: 1 Гласове:
5



 1. Какви упражнения за развиване на паметта има в “йога”?
Паметта е функция на подсъзнателния ум. Всички преживявания се записват там под формата на образи, мисли, впечатления - памет най-общо казано. Човек със силна памет има успех във всяко начинание, човек с добра памет може да води бизнес делата си много успешно. Когато практикуваме йога, ние развиваме и увеличаваме капацитета да запомняме и да учим. Като цяло йога е наука за мениджмънт на ума, най-вече, особено Раджа йога, клон от йога, създаден от светеца Патанджали. В йога ние се учим да се справяме и да работим най-вече с ума. Паметта има връзка нивото на концентрация, което имаме. Интелекта, паметта и разбирането са трите качества на ума, който се стремим да овладеем.
В древните времена са мислели доста върху това как да подобрим качествата на тялото и ума, йога техниките са изградени според законите и принципите на природата на тялото. В тялото има много жлези с вътрешна секреция, но най-важната за запаметяването и въобще интелекта е епифизната жлеза, която се намира в центъра на главата. Йога казва, че ако успеем да запазим тази жлеза активна и в добро състояние, (а след осмата година тя започва да намалява функцията си) тогава капацитета за запомняне на информация и за учене се подобряват.
Основните упражнения в йога за развиване на паметта и концентрацията са 4 практики:
1. Поздрав към слънцето, Сурия намаскар
2. Тратака – практика на взиране в запалена свещ
Пранаяма- дихателни техники-
3. Брамари-жужене на пчела
4. Нади шодана, алтернативно дишане

2. Какъв е разултатът от упражненията?

Резултатът от Поздрав към слънцето - съчетание от 7 различни пози, които се изпълняват последователно - е подобряване на кръвообръщението, енергетизиране на различните части и органи на тялото, контрол върху дишането. Това е фундаментална практика в йога, изпълнява се сутрин, когато е още тихо и спокойно навън, когато ние сме свежи и още не сме подложени на стреса от ежедневието. Дишането играе огромна роля в нашето физическо и ментално състояние. Когато сме ядосани, напрегнати, обезпокоени – дишането става бързо и плитко, ако сме спокойни, балансирани – дишането е дълбоко и бавно. Научно е установено, че дишането въздейства на много от дейностите на мозъка, като контрола върху него съответно изменя състоянието на ума, намалява стреса и ние сме в положение на хармония и баланс.

Тратак – това е най-ефективната практика за развиване на паметта и концентрацията, ако се прави 5 мин преди лягане (за предпочитане на тъмно и без да има течение, т.е. пламъка на свеща е неподвижен) и примерно ако имаме да учим нещо, да четем важна информация или ни предстои важен ден – малко преди това можем също да направим практиката. Запалваме свещ, поставаме я на нивото на очите, на една ръка разстояние, поглеждаме във върха на фитила без да мигаме, колкото издържим, когато почувстваме че очите почват да сълзят или да има желание за мигане- затваряме очи и наблюдаваме отпечатъка на пламъка пред затворените очи, когато образа на пламъка избледнее отново отваряме очи и се взираме в пламъка без да мигаме за около половин минута или колкото издържим, като се стремим да не мислим за друго освен за светлината и пламъка. Когато си затворим очите, образа на пламъка ще се движи нагоре надолу, встрани, стремим се да го държим фиксиран в една точка и да не му позволяваме да се движи. След около месец всекидневна практика по 5 мин ще откриете че паметта ви е по-добра и ума страва по-силен и остър.
Тази практика развива концентрацията и волята също. Практиката има противопоказания – не се изпълнява с лещи или очила- те се махат, и при конюктивит и епилепсия.

Пранаяма – Брамари- запушваме ушите с показалците, лактите са високо встрани и не се отпускат, раздалечавате зъбите, но устните са затворени, затваряте очи, поемате въздух (през носа) и издишвате със звука ммммммммммммм докато издишате напълно, така ако правите по 5 пъти всеки ден, ще увеличите способността за концентрация, за учене, ще имате повече успех въoбще в живота си. Тази практика балансира двете полукълба на мозъка и успокоява ума.

Нади Шодан – отново балансираща и успокояваща практика, изостря и прави ума ясен и бистър, паметта силна. За да има ефект върху паметта се прави по специфичен начин, първо си представяме стълби, ако погледнем отстрани, ще видим отделните стъпала. Ще координираме дишането сякаш изкачваме стъпала. С двете ноздри - примерно – имаме 5 стълби и ще ги изкачваме една по една, вдишваме, задържаме за момент, отново вдишваме и отново пауза, вдишваме и т.н. до 5, после слизаме по стълбите – издишваме-пауза, издишваме пауза и така до 5. Когато свикнем с двете ноздри – след няколко дни или седмици – преминаваме към следващ етап. Затваряме дясната ноздра, вдишваме, задържаме, вдишваме, задържаме, вдишваме, задържаме, вдишваме, задържаме, вдишваме, задържаме - до 5, после издишваме по стъпалата надолу до 5. Затваряме лявата ноздра и отпушваме дясната – същото нещо – това е един рунд. Така се правят 5 рунда- отнема не повече от 3-4 мин. Ако има напрежение, намалете стъпалата на 3 или 4. Може с течение на времето постепенно да увеличите до 10 стъпала-това е достатъчно. Ако правите правилно и всекидневно тази практика- ще забележите как капацитета на ума и паметта се повишават. Ще запомняте с по-малко усилия.

3. След колко време може да се очаква разултат?

За да подобрите паметта, тези 4 практики се препоръчват от йога, резултът, зависи индивидуално, но ако се изпълняват редовно и с желание, до месец би трябвало да сте усетили ефекта, който няма да е само върху паметта, но цялостно върху тялото и ума.
Ако дадете шанс на йога в живота ви, правите редовно тези практики, след една година ще откриете голяма промяна в ума, интелекта, волята и паметта. Ако една година сериозно практикувате тези 4 практики, няма да имате трудности с концентрирането.

4. На кого се препоръчват такива упражнения?

Тези практики могат да се изпълняват от всеки, но особено добри са за студенти и ученици, за хора, който са в информационния бизнес и въобще в бизнеса, където бързината на ума, паметта и адекваното реагиране в този информационен век са от голямо значение.
Но разбира се добре е практиките да бъдат научени от опитен учител, йога не се учи от касета, или книга, в йога е необходимо правилно разбиране и изпълнение на практиките, съчетано с постоянство и постепенност.

Не бива йога да се възприема като просто набор от практики, който подобряват здравето и тонизират. Йога е начин да подобрим себе си и живота си, да развием сила и качества в ума. Тогава успеха в живота идва. Практикувайте йога с желание и решителност, с отдаденост, така че тя да се превърне във навик и ще ви се отблагодари многократно.   Свами Ниранджанананда


Тагове:   йога,


Гласувай:
5



1. анонимен - get #1 rsimple seoankings with simple plugin without being affected by any Google Updates
04.11.2012 00:00
Would you like to discover the secret how I’ve achieved multiple number 1 ranking positions for my wordpress website with simple seo plugin without being affected by any Google Updates?

And how you can get same results for your mlively.blog.bg wordpress site and finally start to get tons of laser targeted traffic from search engines and get lot more sales...

I’ve set up a webpage where you can see my results (they’re impressive) and discover how I did it all here:

http://best-wp-seo-plugin.com

Now it’s important to note it’s got nothing to do with directories or article marketing or link building.

It’s just a simple plugin I used on my site, one which you can use on your mlively.blog.bg website to help boost your rankings as well.

Find out more here:

http://best-wp-seo-plugin.com
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mlively
Категория: Новини
Прочетен: 408842
Постинги: 27
Коментари: 73
Гласове: 139
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930