Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2012 21:52 - ПСИХОЛОГИЯ НА СТАЙНИТЕ ЦВЕТЯ
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 23715 Коментари: 2 Гласове:
17

Последна промяна: 03.08.2012 21:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

     Много хора недооценяват значението на стайните цветя, възприемайки ги само като украса на дома, лекарство или средство за подобряване на микроклимата в дома, и даже не предполагат, че цветята са способни да открият пред човека свят на хармония, да изчистят дома и да го защитят от неприятности. Цветята помогат да се развият творческите способности, въздействат на сърдечно-съдовата система и на физическото, психологическото и енергийното състояние на човека като цяло. Стайните цветя минимизират вредните въздействия на битовата техника и синтетичните материали в дома, очиствайки пространството около себе си, създават атмосфера на комфорт. 

image

   Цветята в дома трябва да се подбират осъзнато, изхождайки от това какви проблеми в семейството или лично бихте искали да разрешите в дадения момент. Не е нужно да се подбират цветята "за всички случаи на живота". 

image   image image

    Мушкато, азалия, бегония помагат да се постигне личен успех и да се закали характера. Мушкатото смегчава агресивната енергия, гнева и помога да се развие чувството за хумор. Азалията е необходима на онези, които се боят да се захванат с отговорна работа. Подсъзнателно влияе върху човека и укрепва  увереността му.  Азалията защитава от сплетни, лъжи и суета, нервност и неувереност. Бегонията подобрява общуването.  Кралската бегония подхожда на общителните и гостоприемните хора. Декоравтивно цъфтящата бегония неутрализира негативната енергия от разправиите между близките хора, изглажда конфликтите и противоречията.
 

  image  image

   Персийската циклама и узумбарскта теменужка(сенполия) съдействат за материалното благополучие. На меките и поддаващи се на влияние хора цикламата предава самостоятелност. Белите теменужки успокояват големите емоции, сините - помогат за разкриване на творческите способности, виолетовите - за постигане на взаимно разбирателство и филисофски поглед върху нещата.
image

  Камелията прекрасно изчиства пространството от всякаква негативна енергия.  Спомага за създаване на спокойствие, уравновесеност и хармония. Камелията се препоръчва на онези хора, които не търпят суетата и шума и се стремят към спокоен, съзерцателен живот.

  imageimage

imageimage



   Традесканцията, папрата, перестата палма, бръшлянът помагат да се поддържат приятелските отношения между хората. Традесканцията, въпреки суеверията, не позволява на човека да се превърне в завистник или да прави трагедии от дреболии. Папрата помага на максималистите да добият чувство за мярка, да развият чувство за такт и да отделят капризите от желанията. Палмата организира хората. Бръшлянът премахва чувството на завист и обида.

image  image

  Алое и агаве помагат да се запазят топлите оношения в семейството и да се подобри атмосферата между роднините. При това, всички видове алое въздействат в еднаква степен. Дървовидното алое задължително трябва да има при хора, които често боледуват, което говори за отслабено биополе на дома им.

image  image

  Импациенс, китайска роза помагат в любовта и творчеството. Китайската роза преобразува мързела в творческа енергия, неутрализира агресията на онзи член на семейството, който се опитва да наложи своята абсолютна власт. Особено нужна е на хора, които постоянно са неудовлетворени. На мъжете придава мъжественост , на жените - независимост.

image  image

   Калата пази семейния съюз, придава увереност и помага на човек да  разкрие своите чувства.  Импациенсът създава топла и доброжелателна атмосфера, тушира напрежението, способства да се прояват най-добрите качества у хората.

image image

  Цисусът и монстерата укрепват здравето, даряват разум,  съдействат за развитие на интелекта. При това, цисусът при всякакви условия неутрализира действията на маниаците по чистотата.  Монстерата внася ред в мислите, помага за ясното им формулиране, влияе на консервативните.
imageimage

  Хризантемата и кодиеумът помагат да се утвърди мира между партньорите. Хризантемата е  особено добра за хора, които трудно намират баланса между разума и чувствата. Тя разсейва атмосферата на съмнения, дарява покой, развива характера: на жената придава женственост, на мъжа - мъжественост, на двамата - нежност. Помога да се преодолее егоизма и за вслушване в мнението на другия.

image


  Кротонът успокоява пренатоварената с творчески идеи глава. На подрастващия ще придаде увереност, а това ще го предпази от попадане в лоша компания.

image


  Каланхоето защитава от апатията и упадъка на силите и противостои на вътрешните отрицателни енергии. Цветето не дава на унинието да се настани в дома, помага да се устои на всякакви житейски несгоди. 

imageimage 

   Кактусите неутрализират яростта и гнева, и са нужни там, където характера на човека е непредсказуем. Те също успокояват  обидчивите и не позволяват да се правят планове за отмъщение. 

image


  Драцената не позволява да се изпадне в песимизъм и самосъжаление. Успокоява суетните, помага за постигане на стабилна печалба в бизнеса.
image image

  Особено добри за децата в къщи са лимонът и сансевиерата, тъй като развиват любознателността и засилват стремежа към знание. Лимонът повишава активността и самостоятелността. Сансевиерата избавя от грубостта.

image image
 

Юката и фикуса са необходими в кабинета на всеки началник. Юката съдейства за мобилизиране на силите в трудни моменти, създава нужната атмосфера за поверителни разговори, създава необходимата увереност.  Фикусът развива ентусиазма и помога за съсредоточаване върху главното.

  imageimage

   Маранта и коледна звезда стимулират  търсенето на новото и са добри там, където има много ярки личности, стремящи се към лидерство. Хората престават да си пречат взаимно и да се подтискат,  загубилите смисъла на живота го намират отново,  бизнесът започва да носи бързи печалби. Коледната звезда носи радост от общуването, помога за определяне в професията и разкриване на нови   ярки личностни качества.
image

   Сциндапсус е нужен в помещение, където се наблюдава "оловна" атмосфера - когато хората зациклят на материалните проблеми и битови дреболии, при такава атмосфера в човека се подтиска творческото начало и психиката се износва.
Подобна ситуация възниква, когато в помещението или в съседство се намира човек, който не умее и не желае да се радва на живота, който във всичко вижда само лошото и се гнуси от всичко. Сциндапсусът очиства пространството от застой, мързел, пасивност, създава лека съзидателна енергия.

image

   Ехмеята има  нежен, мек и успокояващ характер. Тя поддържа в дома състояние на покой и доброжелателност, и в същото време не дава на унилото настроение да се слее с атмосферата в дома, очиствайки пространството от апатията и тъгата. Ехмея подхожда на хора, които често изпадат в унило и обидчиво състояние, или ако у дома идват хора,  които обичат да си поплакват.

imageimage


   Да се отвлечете от битовите проблеми и да намерите в живота духовни цели ще успеете, ако до вас растат орхидеи и циперуси. Орхидеите вдъхновяват и стимулират творчеството, помагат да се излезе от депресията. Тъмно-червените орхидеи прогонват мързела и апатията. Циперусът избавя от празното бъбрене, хитрувания и измама.

image

  Ще се съгласите навярно, че е приятно да разберем, че растенията у дома ни помагат да станем по-добри, а нашите дела - по-успешни. Ако направим анализ на ситуацията в семейството, в работата, в личния живот, можем да подберем растения така, че животът ни да  стане забелижимо по-успешен и по-щастлив!

image



Гласувай:
17



1. esen - Много полезен материал! Благодаря ...
03.08.2012 22:10
Много полезен материал! Благодаря ти!
цитирай
2. анонимен - Беше ми безкрайно интересно-
03.08.2012 22:34
не знаех,че цветята имат способността да влияят на характера на хората,туширайки
или активирайки някои негови черти-тенкс!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2299890
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5363
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031